Licznymi uczestnikami imprezy byli przedstawiciele Gminy Obrowo m.in. nowo powstałe Koło Gospodyń Wiejskich ze Stajenczynek, Osieckie Stowarzyszenie Kultury Ludowej oraz mieszkańcy Osieka nad Wisłą oraz Obrowa. Uczestnicy festiwalu prezentowali tradycyjne specjały wielkanocne. Można było skosztować faszerowane i pieczone gęsi i kaczki, żeberka, bigos, babkę ziemniaczaną, golonki z kapustą, tradycyjną soloną szynkę, kaszanki i białą kiełbasę. Przedstawicielki koła gospodyń wiejskich ze Stajenczynek przygotowały kiełbasę leśną – „Alka” Pani Magdaleny Pucińskiej, chleb żytnio pszenny „Aga” Pani Agnieszki Kwintery, nalewki „Pani Ireny” oraz tradycyjnej śliwowicy Pana Michała Kokota. Były też przepyszne chruściki, serniki oraz jabłeczniki. Zgromadzeni na festiwalu mogli podziwiać występy dzieci młodzieży z gminy Skępe, które przedstawiły bardzo bogaty program artystyczny. Uczestnicy festiwalu mogli także zapoznać się z wielkanocnymi tradycjami kulinarnymi ziemi dobrzyńskiej, które zostały omówione podczas prezentacji .
Autorzy potraw zostali obdarowani upominkami w postaci kompletu pościeli. Przybyli goście bardzo dobrze się bawili ponieważ nie zabrakło śpiewu i tańca.
Więcej zdjęć z Festiwalu Smaku znajdą Państwo w zakładce galeria